Koninklijk borduren.

Gepubliceerd op 10 februari 2023 om 20:04

Op 07 april 22, kreeg ik een mail van Anna Bolk over het project Koninklijk borduren waar zij aan werkte, of ik belangstelling had om mee te borduren aan de nieuwe gordijnen voor Paleis Huis Den Bosch. Bijna per omgaande antwoord ik dat ik dat geweldig zou vinden.

Hieronder staat een verslag met veel foto's over het hele project.

De historische gordijnen zijn in de 18 de eeuw gemaakt in Guangzhou( deel van de originele gordijn foto 1), China, en hingen in de Chinese Zaal van het paleis( foto 2).Ze vormden een bron van inspiratie voor Liesbeth Stinissen , de ontwerper van de nieuwe gordijnen. Op zowel de historische als de nieuwe gordijnen spelen water en andere natuurelementen de hoofdrol. Op de nieuwe gordijnen zie je de Nederlandse rivierdelta die allerlei architectonische iconen en dagelijkse taferelen uit de rijke Nederlandse geschiedenis verbindt.Denk bijvoorbeeld aan de Erasmusbrug, een windturbine, de Deltawerken en het Koninklijk Paleis Amsterdam. 

 

Het project is tot stand gekomen met het TextielLab van het Textielmuseum en samenwerking met ruim 150 borduursters uit heel Nederland, waaronder koningin Maxima zelf.Het resultaat is bijzonder, nieuw cultureel erfgoed vol verhalen over ons land. 

 

Op 30 november opende de tentoonstelling. In de tentoonstelling zie je het hele ontwerp- en maakproces, waarvoor Stinissen nauw samenwerkte met borduurexpert Frank de Wind van het Textiellab. De machinaal geborduurde gordijnen werden vervolgens nog mooier dankzij de bijdrage van de vele handwerkliefhebbers. Onder leiding van couture borduurexpert Anna Bolk borduurden zij verschillende natuurelementen die later moet de hand op de gordijnen zijn bevestigd.

Anna zocht als aanvulling op de "amateur" borduurgroepen "ambachtelijke" borduur(der)sters, waar ik er 1 van was. Ik heb Anna leren kennen in Parijs bij Ecole Lesage. Anna nodigde ons uit voor een masterclas om uitleg te geven over het te borduren paneel. De opzet van een ambachtelijke groep was om borduur(der)sters met elkaar in contact te laten komen, dat was ook de inzet van de "amateur" borduurgroepen.

Tijdens de masterclas heb ik inderdaad meerdere nieuwe mensen leren kennen, wat heel erg leuk, gezellig en leerzaam was.

Op de foto's staan de 2 panelen, close-ups van de elementen en de materialen die ik heb gebruikt.

De tijd was te kort om de gordijnen goed te kunnen bekijken tijdens de opening, ik heb mijn elementjes niet zo gauw kunnen vinden.

Op 30 november was de opening van de tentoonstelling in het Textielmuseum. Koningin Maxima was zelf aanwezig voor de opening, 

Het was een geweldige ervaring, het museum had zoveel moeite gedaan om er een feestelijk opening van de maken, alle borduur(der)ster waren aanwezig en in 9 groepen verdeeld om nogmaals de mogelijkheid te bieden om elkaar te ontmoeten en als eerste de tentoonstelling te kunnen bekijken.

Er is een deel van de originele gordijnen te bekijken, indrukwekkend hoe die geborduurd zijn, er is geen steekje hetzelfde.

Na afloop gingen we allemaal met de koningin op de foto, 

Als kers op de taart werd iedereen door koningin  Maxima uitgenodigd om na de tentoonstelling de gordijnen te komen bekijken in de Chinese Zaal in Paleis Huis Den Bosch.

De tentoonstelling tot 29 mei 2023 te bezoeken, kijk op textielmuseum.nl, het is beslist de moeite waard.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.